Naslovna Bilten

Bilten

by 1deoteka

Bilten Slovo Gorčina osmišljen je i prvi put objavljen 1973. godine, dvije godine nakon što je pokrenut Festival kulture Slovo Gorčina u Stocu. Ideja je bila da se uz festival svake godine objavljuje po jedan broj biltena u kojem bi bili objavljeni tekstovi iz različitih društveno-humanističkih oblasti, ali i tekstovi poznatih književnika i umjetnika. U prvom broju navedeno je i sljedeće: „Ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina 73, inspirisana sjedinjenjem zavičajne misli sa opšteljudskom, produžuje i dalje afirmira sadržaje nastale na bosanskohercegovačkom tlu uz iniciranje nastavljanja te tradicije, dajući time i svoj doprinos predstojećem bosanskohercegovačkom Saboru kulture. Naš Bilten, koji treba da izlazi svake godine prilikom održavanja Festivala Slovo Gorčina, nastojaće da svojim sadržajima obogati manifestaciju i da opravda i učvrsti njenu koncepciju“.

I zaista je to bilten Slova Gorčina uspio da uradi, jer je u 40 brojeva objavljen veliki broj članaka iz historije, kulture, filozofije, sociologije, književne kritike, umjetnosti, itd. Time je dat ozbiljan doprinos razvoju nauke na bosanskohercegovačkom tlu i proučavanju različitih aspekata historije razvoja Stoca. Sasvim sigurno se može utvrditi da su neki o najznačajnijih tekstova o Stocu objavljeni upravo u ovombiltenu. Ovdje ćemo nabrojati samo neke od autora čiji tekstovi su bili publikovani: Alojz Benac, Šefik Bešlagić, Đuro Basler, Miroslav Krleža, Hamdija Kreševljaković, Zdravko Marić, Muhamed Filipović, Alija Isaković, Skender Kulenović, Zuko Džumhur, Džemal Čelić, Muhamed Mujezinović, Predrag Matvejević, Hivzija Hasandedić, Rodoljub Čolaković, Ćamil Sijarić, Midhat Begić, Gustav Krklec, Enes Čengić, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Tvrtko Kulenović, Adem Ćejvan, i mnogi drugi.

Bilten je od 1973. godine redovno pratio festival, tako da je zadnji prijeratni broj objavljen 1992. godine. Nakon toga je nastala kraća pauza, pa su od 1995. do 1997. objavljena još tri broja, a bilten se nastavio objavljivati nakon što je festival obnovljen 2002. godine.

Urednici biltena od prvog broja pa do danas su bili: Muhamed Šator, Mehmed Dizdar, Miroslav Palameta, Džafer Obradović, Enes Ratkušić, Orhan Tikveša, Edim Šator, a posljednji broj uredili su Nenad Rizvanović i Matija Bošnjak.

  • Slovo Gorčina 2018/2019
  • Slovo Gorčina 2014
  • Slovo Gorčina 2013
  • Slovo Gorčina 2012
  • Slovo Gorčina 2011
  • Slovo Gorčina 2010
  • Slovo Gorčina 2009

Slovo Gorčina koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice i omogućila Vam bolje korisničko iskustvo. Prihvati Više