Vijesti

Završen Festival kulture Slovo Gorčina

U nedjelju naveče je završio Festival kulture Slovo Gorčina. U prethodna tri dana gosti festivala su imali priliku da uživaju u nizu kulturnih i umjetničkih događaja.

Festival je, na nekropoli štećaka Radimlja, u petak otvorio Robert Pehar i sve prisutne ostavio bez daha, recitujući stihove Amira Brke, u režiji Tanje Oručević, a nakog toga je Edin Pobrić govorio o značaju poezije Amira Brke.

Istu veče, elektro dvojac Basheskia i Edward EQ su nastupili u dvorištu Đulhanumine kuće i gostima poklonili muzičko-vizuelni spektakl uz firedance.

U subotu je u Makovoj hiži upriličena promocija Izabranih djela Zuke Džumhura, koja je objavila izdavačka kuća Buybook, povodom 30 godina od smrti našeg velikog putopisca i karikaturiste. Damir Uzunović i Goran Samardžić su na slikovit i duhovit način pričali o životu ovog velikog čovjeka. Nakon toga je na okruglom stolu pod nazivom Književni časopis- zaboravljeni medij promovisan dvobroj biltena Slovo Gorčina, koju su uredili Matija Bošnjak i Nenad Rizvanović. Almir Bašović, Bošnjak i Rizvanović su govorili o značaju književnih časopisa nekad i danas i predstavili časopise Život, Behar i Journal.

Ovogodišnji Stolački ljetni univerzitet se održao u saradnji sa Fondacijom Friedrich Eber, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Evrope), a čija je ovogodišnja tema OTPOR! Predavači na univerzitetu su bili Štefica Galić, prof. Dragan Markovina i prof. Tomislav Brlek. Galić na vlastitom primjeru kroz cjeloživotni angažman pokazala šta to znači otpor, Markovina je govorio o otporu kroz lijeve političke opcije, a Brlek o otporu u književnosti.

Važna stavka festivala su i izložbe Tragovi i oblici, Edina Numankadica i Žena kao voda, Erola Čolakovića-Šehića. Postavke će se zadržati u Stocu, u prostorijama Šipada i nekoliko dana nakon festivala.

Edin Numankadić jedan je od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika od početka sedamdesetih godina. Nikada nije slikao bojama, već osjećajima. Odgonetao je smisao svijeta decenijama prije svih ostalih. Prošle godine obilježaio je 50 godina stvaralaštva: te oduvijek blag, prijatan, osmjehnut, srčan, nastavio da korača dalje.

Projekat Žena kao voda je nastao kao izraz emigratskog života punog nostalgije i portage za svojim vodama, a prije Stoca bio je predstavljen u Gallery Swiss Art Space u Lozani, u vlasništvu proslavljenog dizajnera Dragana S. Stefanovića i INK Gallery Geneve.

U subotu naveče je u prekrasnom ambijentu dvorišta Đulhanumine kuće dodijeljena nagrada Mak Dizdar. Ovogodišnji dobitnik je mladi pjesnik Vernes Subašić i rukopis Papagaj sloboda, koji je stao uz rame Mila Stojića, predsjedavajućeg žirija i svih ostalih značajnih pjesnika koji su svojevremeno osvojili ovu nagradu.

Drugu nagradu osvojila je Maša Živković, a treću Tihana Gambiraža.

Na kraju drugog dana festivala Rundek kvartet je upriličio veče za pamćenje, pod zvjezdanim stolačkim nebom.

U nedjelju ujutro je promovisana zbirka poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje dobitnice nagrade Mak Dizdar. Vukanac je istakla da ju je ova nagrada približila književnom svijetu i pomogla joj da postane dio scene koju je do prošle godine samo posmatrala.

Ovogodišnji festival kulture Slovo Gorčina završava predstavljanjem bh. pjesnikinja Tanje Stupar Trifunović i Adise Bašić, koje su čitale svoju i poeziju Feride Duraković, te koncertom grupe Konvoj.