Osvrti

Pragmatična književnost Zdravke Evtimove

Književni program sa Zdravkom Evtimovom 2023. godine

Zdravka Evtimova, rođena 1959. u Perniku, jedna je od najpoznatijih bugarskih pisaca. Ponajviše piše zbirke kratkih priča, a njezina djela čitana su širom svijeta. Nedavno sam imala privilegiju ne samo istražiti njene literarne kreacije, već i osobno se susresti s njom – iskustvo koje mi je osvijetlilo dubinu njenog umjetničkog izričaja.

Festival “Slovo Gorčina” je pružio platformu Zdravki Evtimovoj da predstavi svoja književna djela, nudeći uvid u njen kreativni proces i teme koje oblikuju njene narative. U intimnoj atmosferi festivala, Evtimovine riječi su duboko rezonirale, potičući želju za daljnjim istraživanjem njenih djela.

Jedno od značajnih Evtimovinih djela je “Perničke priče”, zbirka koja ukazuje na mnogobrojne nijanse svakodnevnog postojanja. Tokom prezentacije publika je imala priliku čuti jednu od priča iz spomenute zbirke koja razotkriva tragične posljedice nasilja u porodici. Priča o ženi koja napušta svoju porodicu zbog neizdrživih uvjeta oko sebe dojmila je mnoge prisutne, te izazvala suze i suosjećajnost sa žrtvom nasilja u priči. Zdravkinim riječima, bolje od bilo kojeg statističkog podatka, dotaknuta je suština osjećaja žrtve i potrebe za oslobađanjem od nasilnika.

Kroz razgovor koji sam imala s Evtimovom nakon njezine prezentacije, otkrila sam koliko je ona sama skromna i pragmatična osoba. Evtimovina jednostavnost u izražavanju mišljenja i iskustava pokazuje kako je njena književnost odraz nje same, duboka, introspektivna, a istovremeno razumljiva i bliska svakome. Njezina književnost prodire u srž problema, istražujući teme koje izazivaju nelagodu, no koje su od vitalnog značaja za društvo. Iskrenost i dubina izričaja preplavljuju stranice njenih djela, pripisujući im istinsku autentičnost i značaj.

Moj susret s Zdravkom Evtimovom nije samo pružio priliku da se upoznam s njenim književnim ostvarenjima, već me uvukao u svijet jedne izvanredne osobe koja svojim stvaralaštvom i svakodnevnim postupcima otvara dijalog o ključnim društvenim pitanjima.

 Hadžera Duharkić