Osvrti

Odsjaj i sjena književnih ličnosti

Književni program sa Dragom Glamuzinom u Kulturnom centru, Stolac 2023. godine

U nedjelju, 30. juna, na festivalu Slovo Gorčina, imali smo priliku zaviriti u život i umjetnost Drage Glamuzine, jednog od značajnijih savremenih književnika, kroz razgovor koji je vodio Goran Samardžić u Kulturnom centru. Ova prigoda omogućila nam je bolje razumijevanje Glamuzinine poetike i njegovih stvaralačkih procesa.

Drago Glamuzina, rođen 1967. godine u Derventi, u Bosni i Hercegovini, jedan je od istaknutih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pjesnika. Glamuzina je osvojio brojne književne nagrade i priznanja za svoj rad, a njegov roman i knjige pjesama prevedeni su na nekoliko jezika.

Razgovor s Goranom Samardžićem otkrio nam je mnogo o Glamuzininom stvaralačkom procesu. Njegove pjesme podijeljene su u tri zbirke, tako da se sve tri bave temama ljubavi i prevare, ali svaka istim temama pristupa iz malo drugačije perspektive, s time da, kako kaže Glamuzina, prvi ciklus pjesama govori o ljubavnom trokutu kao nečemu novom i uzbudljivom, a posljednja već pokazuje umor i potrošenost.

Ljubav je osnovna ljudska emocija koja se pojavljuje u svim kulturama i društvima. Bez obzira na različite kulturne norme i vrijednosti, emocije koje prate zaljubljenost, strast, radost i bol –univerzalne su. Književnost omogućava ljudima da se identificiraju s tim emocijama i dublje razumiju svoje vlastite osjećaje.

Ljubav i prevare često dovode do moralnih dilema koje su sveprisutne u svakodnevnom životu. Stoga, pitanja vjernosti, integriteta i etičkog ponašanja, često se istražuju kroz književnosti. S upoznavanjem rada Glamuzine obogaćeni smo za još jednu perspektivu na ovu temu.

Hadžera Duharkić