Vijesti

“Slovo Gorčina” 2023: Najavljen program festivala kulture sa jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana konferencija za medije kojom je najavljen program Festivala kulture Slovo Gorčina 2023., manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini. Konferenciji su prisustvovali Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora, Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora festivala i predsjednik Organizacijskog odbora festivala, te Lejla Kalamujić, članica žirija za književnu nagradu “Mak Dizdar” najboljem/najboljoj mladom/mladoj pjesniku/pjesnikinji u 2023. godini. 

Nastojeći da očuva svoju multimedijalnu formu i trodnevni format, 52. izdanje festivala će od 28. do 30. jula u Stocu ponuditi ukupno 18 programa, na 4 lokacije, među kojima će biti zastupljeni poezija, književnost, scenska, likovna i muzička umjetnost.

“Kroz festival živimo san pjesnika Maka Dizdara, koji je za života zamišljao „kulturno-turističku manifestaciju” koja bi bila „skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika” u njegovom rodnom gradu Stocu. Još od 1971. godine, „Slovo Gorčina” okuplja velikane kulture Bosne i Hercegovine i regiona, i time ukazuje i na civilizacijski značaj malog grada na rijeci Bregavi koji u sebi krije stoljeća i tisućeljeća bogatog kulturnog naslijeđa. “, ovim riječima obratio se počasni predsjednik Upravnog odbora, Gorčin Dizdar.

Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora festivala

Festival će se svečano otvoriti na nekropoli stećaka Radimlja, tradicionalno najvažnijoj lokaciji za “Slovo Gorčina”, uz degustaciju izvanrednih vina našeg sponzora Carski vinogradi Mostar i lokalnih delicija. Zatim će uslijediti nastup banjalučkog kompozitora Davida Mastikose: “Muzika inspirisana folklorom i mitologijom”, uz izvođače Bartolomej Stanković, Snježana Pavićević i Andrea Fisher. 

Zatim će stručni žiri u sastavu Lejla Kalamujić, Gojko Božović i Nenad Rizvanović proglasiti najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade “Mak Dizdar” 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. “Žiri je na čitanje dobio tačno 90 rukopisa. Neki među njima nisu odgovarali zadatim kriterijima, te su eliminisani. Radilo se o tome da su autori/ce potpisali rukopis, a prema pravilima konkurs je anoniman. U prvom krugu čitanja izdvojili smo 10 rukopisa, koje ćemo ponovo čitati i među kojima ćemo izabrati tri nagrađena. Izbor je bio veoma ujednačen, te smo se već nakon prvog kruga čitanja vrlo lako usaglasili koji se to rukopisi izdvajaju među pristiglima.” izjavila je Kalamujić. Najbolje tri knjige dobit će vrijedne novčane nagrade, a najbolju knjigu objavit će i promovirati poznata izdavačka kuća “Buybook”. Na kraju večeri među kamenim spavačima održat će se najvažniji pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, književniku Asmiru Kujoviću, gdje će uz razgovor i čitanje biti  predstavljen njegov pjesnički opus. Iste večeri u srcu Stoca posjetioce će zabavljati poznati bosanskohercegovački muzičar ZliJay.

Lejla Kalamujić, članica žirija za književnu nagradu “Mak Dizdar” 2023.

U subotu, drugog dana festivala, u Šarića kući otvara se izložba pod nazivom “Reject” Denisa Haračića, bh. umjetnika mlađe generacije koji je ostvario veliki uspjeh i prepoznatljivost u dosadašnjoj karijeri. Nakon toga, biće upriličena izložba Muzeja bosanskog srednjovjekovlja pod nazivom „Povelje bosanskih vladara i vlastelina“ te okrugli stol na temu “Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja”, o čemu će govoriti Erma Ramić-Kunić, Enes Dedić i Gorčin Dizdar. 

Na istoj lokaciji održat će se i program posvećen Dubravki Ugrešić. Nažalost, ova književnica napustila nas je ove godine u martu, a njoj u čast, govoreći o djelima koje je ostavila iza sebe, gostovat će Lejla Kalamujić, Katarina Luketić, Merima Omeragić i Kristina Ljevak. U nastavku dana biće upriličena promocija knjige „Mak i bosnistika“ autorice Elmedine Maglajlija Hodžić,  a u programu će učestvovati Edim Šator, Meša Pargan i Gorčin Dizdar. 

Svake godine festival širi svoje okvire, tako da će i ove godine ugostiti nekoliko stranih autora, a jedan od njih je Laszlo Vegel, romansijer, esejista, dramski pisac i pozorišni kritičar, koji piše na maternjem mađarskom jeziku i, po riječima kritike, podjednako pripada i srpskoj i mađarskoj književnosti. Razgovor sa ovim književnikom vodiće Nedim Sejdinović. Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacionog odbora festivala izjavio je kako je organizatorima zadovoljstvo da ovo izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” dobija još veći međunarodni karakter koji izlazi i izvan regionalnih okvira. “Polako se počinje ostvarivati naša ambicija da stvorimo autentičan događaj koji kroz različite umjetničke forme promovira bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe i umjetnička djela. Posebno nas raduje interes mladih pjesnika za godišnju nagradu “Mak Dizdar” jer broj prijavljenih radova premašuje interesovanje iz prethodnih godina i svjedoči o živoj pjesničkoj sceni u BiH i regiji. Grad Stolac će ovo ljeto svjedočiti ostvarenju vizije svog velikana Maka Dizdara da na jednom mjestu ujedini različite kreativne sadržaje, sa notama drevnog i novog.”, dodao je. 

Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacionog odbora festivala

I ove godine festival će dodijeliti pjesničku nagradu „Prije svitanja“, koja je namijenjena isključivo učesnicima festivala, bez dobnih ili bilo kojih drugih ograničenja, za najbolju pjesmu napisanu na zadatu riječ/temu. Zatim će uslijediti predstavljanje velikog književnika i prijatelja festivala – Abdulaha Sidrana. Drugu večer festivala zaključit će jedinstveni interpretator, autor i kompozitor sevdalinke, tradicionalne bosansko-hercegovačke pjesme, Božo Vrećo, mešu kamenim spavačima na Radimlji.  

Trećeg i završnog dana festivala, u saradnji s izdavačkom kućom Buybook, u Makovoj hiži bit će promovirana zbirka pjesama prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Mak Dizdar”, mladog mostarskog pjesnika Adnana Bratića, pod nazivom “Titova blues”, a potom predstavljanje likovnog umjetnika Branimira Karanovića, koji dolazi iz Srbije, sa izložbom “Pohvala ruci”. 

U čast nedavno i prerano preminulog bosanskohercegovačkog književnika, dramatičara, esejista i romanopisca Dževada Karahasana, njegove kolege, uvaženi kulturno-umjetnički radnici će održati programu u njegovu čast, gdje će sudjelovati: Mile Stojić, Enes Karić, Hadžem Hajdarević, Almir Bašović i Vahidin Preljević, a program će voditi Alija Pirić. Ovaj program će biti održan u novootvorenom Kulturnom centru u Stocu, te organizatori ističu kako je veliko zadovoljstvo da festival i grad Stolac rastu zajedno i međusobno se nadopunjuju. Na festival stiže još jedno međunarodno ime, izvanredna savremena bugarska književnica – Zdravka Evtimova, a razgovor s njom vodit će Ksenija Banović, Nenad Rizvanović i Gojko Božović. U Centru će se nastaviti i predstavljanje djela pjesnika Drage Glamuzine, a program će moderirati književnik Goran Samardžić.

Ovogodišnji program festivala zatvoriće predstava „Mirna Bosna“ Kamernog tetra 55 iz Sarajeva, a publici pod stolačkim svodom će pružiti uvid u njihovu umjetničku pozorišnu kreativnost.

Organizatori se posebno zahvaljuju partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijskim sponzorima na nesebičnom doprinosu i podršci kako bi Makov san iz godine u godinu nastavljao da živi: Prolab, Fondacija Mak Dizdar, Izdavačka kuća Buybook, Kamerni Teatar 55, BHRT, Oslobođenje, RSG, ZIRA, La Terra Nostra, UNIQA Osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Leda, Namex, AC Blok / Blok d.o.o., OSCE Misija u BiH, Carski vinogradi Mostar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica HNK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Federalno ministarstvo kulture i sporta. 

Program festivala dostupan je i na linku program.slovogorcina.ba.