Vijesti

SLOVO GORČINA 2021: IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PROJEKTA

Od 30. jula do 1. august 2021. godine, pod svodom Maka Dizdara, njegovi potomci i poštovaoci su se okupili jubilarno, 50. put za redom, da ožive ideju koju je on prvi put zagovarao u jednom intervjuu, davne 1970. godine, da njegov grad dobije festival koji će okupiti cjelokupnu tadašnju umjetničku scenu, u njegovom Stocu, u kojem prevladava kamen, voda i zelenilo.

Program festivala je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici, Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora “Slova Gorčina”, Alija Pirić, književni kritičar, profesor književnosti i dugogodišnji saradnik festivala, te Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prisjetili najvažnijih trenutaka u bogatoj historiji festivala, ali i odali priznanje osnivačima i najzaslužnijim saradnicima festivala. Program je nastavio proglašenjem dobitnika nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Od 51 pristiglog rukopisa Luka Ivković iz Šibenika osvojio je treće mjesto sa svojom zbirkom “Gašenje glasova”, mostarka Emina Kovačević sa zbirkom pjesama “Skice iz Unicef sveske” osvojila je drugo mjesto, dok je prva nagrada za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini pripala Nikolini Todorović iz Sarajeva, za zbirku pjesama “Baštovanka Ofelija”. Nakon proglašenja dobitnika posjetioci festivala uživali su na prekrasnoj lokaciji nekropole stećaka Radimlja u poetsko-plesnom performansu “E da ednom prestanu gorčine…”, zasnovan na Makovim stihovima, u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić. Prvu noć festivala muzičkim programom zaključio je beogradski muzičar Kиr, elektro-akustičnim zvukom uz video podlogu umjetnika Boba Blagočestivog.

Drugi dan festivala upriličena je promocija monografije „50 godina Slovo Gorčina“, nakon čega je uslijedilo otvaranje dvije izložbe: Retrospektiva djela Dževada Hoze i In Retrospect, fotografa i muzičara Alexa Elene. Predstavljen je zbornik Dossier Konstantinović“ te najnovije izdanje knjige autora Adnana Žetice. U nastavku dana posjetioci su imali priliku prisustvovati projekciji filma Indexi te razgovoru o filmu i albumu Modra rijeka. Večer je završena muzičkim programom: koncertom Orient Express, te jam-sessionom Alexa Elene (bubnjevi) i DJ AudioInFunktion.

Treći dan festivala bio je rezervisan za promociju knjige prošlogodišnje dobitnice nagrade, Sare Koeczky Bajić, otvaranje izložbe Stećak.3D, književnu tribinu Književnost i bosanski duh, promociju knjiga Adnana Repeše i Elvedina Nezirovića. Na kraju večeri prikazan je film Scream for me Sarajevo, te upriličen razgovor o filmu. Festival je završio akustičnim koncertom Nermina Alukića Čerkeza.

Organizatori i gosti festivala su uspjeli u njegovom cilju, duhovnom povezivanju prožetom zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno i dostojnom obilježavanju jubilarnog, 50.-og izdanja festivala.

Stolac je ponovo živio kulturu, umjetnost i ljepotu, sve od petka, pa do nedjelje. Živio je Makov san.

1. PREGLED UKUPNIH PRIHODA

Pregled ukupnih prihoda Iznos u KM
1.Budžetska sredstva ukupno (grantovi po javnim pozivima)24.969,35
2.Sredstva sponzora/donatora5.173,65
UKUPNO:30.143,00

2. PREGLED UKUPNIH RASHODA

Pregled ukupnih rashoda Iznos u KM
1.Honorari učesnika u projektu 13.189,00
2.Materijalni troškovi3.062,00
3.Usluge 8.915,00
5.Ostali troškovi4.300,00
UKUPNO: 29.466,00

I ktomu još...