Vijesti

Nikada bogatiji program Festivala kulture “Slovo Gorčina” u Stocu od 29. do 31. jula

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana konferencija za medije kojom je najavljen program Festivala kulture Slovo Gorčina 2022., manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini.

Uprkos brojnim izazovima koji prate organizaciju festivala svake godine, organizatori su uspjeli u nakani da naprave kvalitetan program u već tradicionalnom trodnevnom formatu, koji objedinjuje različite kulturno-umjetničke forme. 

Dubravko Barbarić, novi član Upravnog odbora i Predsjednik organizacionog odbora festivala kazao je da je ovo 51. izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina”, i činjenica je da svaki put može biti posljednji put, jer u Bosni i Hercegovini nemamo sistemskih rješenja za finansiranje ovakvih događaja, ali je i činjenica da Bosne i Hercegovine ima, zbog toga što ima dovoljno entuzijasta koji će uvijek priskočiti u pomoć da bi se ovakvi događaji održali. 

“Slovo Gorčina je manifestacija koja je poznata u međunarodnim krugovima, identificira BiH, naše umjetnike i jednostavno mora postojati i održavati se iz godine u godinu, biti sve bolja i primjećenija međunarodnoj javnosti, tako da je to bio moj motiv da se priključim Upravnom odboru, ali ne samo moj već i drugih entuzijasta, te da ljudi koji su možda poklekli ranije, nastave dalje iz inata, iz prkosa i potrebe da bi ove godine stvorili ovakav sadržaj, koji je bogatiji nego ikada.”

Otvaranje festivala planirano je za petak, 29. jula u 20.00 sati na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja. Nakon kratkog druženja dobrodošlice za sve učesnike i posjetioce, uslijediće koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta koji će izvesti kompoziciju Kameni spavač Vlade Miloševića. Stihove u pratnji kvarteta govoriće proslavljeni pjesnik i glumac Enes Kišević.

“Veoma smo sretni i ponosni što možemo predstaviti najbogatiji program “Slovo Gorčina” do sada, koji obuhvata tri puna dana nezavisnih sadržaja iz oblasti književnosti, muzike, likovne umjetnosti i teatra. Zahvaljujući podršci privatnog sektora, uspjeli smo prevazići već tradicionalnu nezainteresiranost nadležnih institucija za ovu značaju manifestaciju i kulturu uopće. Nastavljamo razvijati Makov san u njegovom rodnom gradu na obalama Bregave i pozivamo ljubitelje književnosti i drugih umjetničkih disciplina da posjete neke od bogatih programa koje smo pripremili”, rekao je Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora U.G. Slovo Gorčina.

Na svečanom otvorenju festivala proglasiće se i tri najbolja mlada/e pjesnika/pjesnikinje u 2022. godini, odnosno tri dobitnika/dobitnice nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, od ukupno 90 pristiglih rukopisa.

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora festivala, kazala je kako je na kraju večeri planiran najvažniji pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, na kojem se, uz razgovor i čitanje stihova, predstavljamo pjesnički opus tog autora. 

“Ove godine nam je izuzetna čast što je riječ o gošći pjesnikinji, istinskoj predstavnici bh. savremene poezije, gospođi Tanji Stupar–Trifunović. Ovim izborom festival pravi i jedan programski zaokret, jer ovaj program otvaramo savremenim, mlađim pjesnicima, čiji opusi nisu zaokruženi, ali su svojim dosadašnjim radom zaslužili istaknuto mjesto u bh., odnosno regionalnoj poeziji i književnosti. Ranije je program bio rezervisan za pjesnike na vrhuncu njihove karijere i bio je osmišljen kao svojevrsni homage njihovom stvaralaštvu”, objašnjava Pirija.

Ova festivalska godina je u znaku promocije savremenih autora, ali i podrške mladim, neafirmisanim pjesnicima. Naime, programom su planirana 4 pjesnička foruma koncipiriana kao moderirani razgovori uvodničara i mladih pjesnika, studenata književnosti i svih drugih posjetilaca. Sudionici foruma će imati priliku razgovarati s Markom Tomašem, Đurđicom Čilić Škeljo, Ahmedom Burićem, Zvonkom Karanovićem i Enesom Kiševićem.

Osim toga organizatori izdvajaju vrlo zanimljiv likovni program – tri izložbe autora Aleksandre Nine Knežević, Adisa Fejzića i Faruka Murkela Dizdara, nedavno preminulog sina Maka Dizdara.

Tim povodom obratila se Aleksandra Nina Knežević, sarajevska grafička dizajnerica i umjetnica, učesnica ovogodišnjeg festivala.  

“Izuzetna mi je čast da sam ove godine jedan od učesnika Festivala Slovo Gorčina. Iako već godinama pratim aktivnosti Festivala, ove godine mi se pružila prilika da predstavim svoje radove publici koja će tih julskih dana boraviti u Stocu. Na “Slovu Gorčina” predstavit ću se izložbom pod nazivom “Divin i Grubača” koja predstavlja ilustracije i crteže inspirisane simbolima sa stećaka, interpretirane na način kako ja doživljavam i vidim simbole ukrasnih reljefa sa stećaka. Osim ilustracija biće prikazani i crteži koji su nastajali u toku istraživanja materijala za izložbu, rađeni su kao krokiji, brzi crteži rukom, u tehnici olovke, tuš-pero ili flomaster.“

Knežević ističe i da je osim izložbom, uključena i u vizuelnu priču ovog Festivala i kroz nekoliko drugih formi.  Već nekoliko zadnjih godina radi naslovnice za knjige poezije dobitnika nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku, u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala kulture “Slovo Gorčina”, izdavačkom kućom Buybook.

Također, u saradnji s ovom izdavačkom kućom organizatori najavljuju promociju pjesničke zbirke “Baštovanka Ofelija” Nikoline Todorović, prošlogodišnje dobitnice nagrade “Mak Dizdar”, koja će se održati u Makovoj hiži trećeg dana festivala.

U saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo publici će se predstaviti jedna specifična forma – kinematografski koncert, u izvedbi sjajnih austrijskih umjetnika Christian Maiera i Anna Luce Polloni. Radi se o autorskom djelu koje predstavlja modernu verziju poznatog srednjovjekovnog mita o Orlandu. 

Organizatori navode kako imaju veliku čast ugostiti najznačajnija imena tradicionalne muzike Balkana: u subotu 30.7. planiran je koncert braće Teofilovići u pratnji Bobana Bjelića, a za zatvaranje festivala 31.7. planiran je koncert Damira Imamovića. 

Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 29. do 31. jula i uživaju u bogatom programu 51. izdanja “Slova Gorčina” pod stolačkim svodom.

Organizatori zahvaljuju partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijskim sponzorima na nesebičnom doprinosu i podršci kako bi Makov san pod stolačkim svodom nastavljao živjeti i rasti: Prolab, Izdavačka kuća Buybook, Fondacija Mak Dizdar, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH, UNIQA osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Audi BiH, OSCE Misija u BiH, Oslobođenje, BHRT, RSG, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sports HNK, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.